Postoje dvije strane mozga u našim glavama. Iako se čini da je mozak cjelovit, ipak ga čine dvije polutke međusobno spojene, ali svaka od njih ima svoju zasebnu funkciju.

Lijeva strana je ona strana koju nazivamo racionalnom stranom. To je strana matematičara, doktora, svih onih koji se bave logikama. Desna strana mozga je ona koja nam daje krila. Strana koja je odgovorna za umjetnost, komunikaciju, maštu.

Kroz naše školovanje, od samog početka nas uče da zanemarujemo desnu stranu mozga. Naš sistem školstva nas upućuje da svijet gledamo razdvojeno, po segmentima i da ga kao takvog prosuđujemo. Zbog tih stvari, danas živimo u svijetu gdje prevladava ta lijeva strana mozga koja uz to što je dobra za logiku potiče i ratove, razdvajanja i sve ono loše što se u društvu događa.

Ne kažem da je logika loša, ali zar mislite da bi ljudi, kojima vlada desna tzv. „umjetnička“ strana mozga mogli pokrenuti rat? Dobro, Hitler je bio u početku umjetnik, ali ipak je prevladala ta lijeva strana mozga u kojoj stoji PODIJELITI, RASTAVITI…

U jednoj emisiji Oprah show, gostovao je čovjek koji je osobno na svome promjeru, zbog tragedije na poslu, osjetio kakvo djelovanje imaju na nas ove dvije međusobno spojene polutke u mozgu.

Po zanimanju je dipl. ing. strojarstva, a radio je na održavanju motora za avione, kao aviomehaničar. Znači, čovjeku kojem osim fizike i matematike ne postoji ništa u njegovom svijetu. Brojevi, formule i nauka.

Jednom prilikom, dok je radio oko jednog motora, propela koja je bila uključena mu je oštetila mali dio lubanje, u biti taj famozni lijevi dio mozga.

Naravno da je s poslom prestao raditi, ali…sva ljepota u tome je što je njegova desna strana mozga nastavila funkcionirati sasvim u redu, naravno, noseći sa sobom i neke posljedice.

Nakon nekog vremena, počeo je sanjati indijance i to na konjima. To je postajalo kao noćna mora tako da je, jednog dana, uzeo glinu i počeo izrađivati te svoje vizije koje su ga kroz san proganjale. Izrađivao je skulpture indijanaca na njihovim konjima. Rezultat???

Izrada tih skulptura od keramike je bila toliko dobra da je i za njih čula Oprah, a u emisiji je rečeno, vidio sam ih i prekrasne su, da koštaju 5.000 $.

U emisiji su kao gosti bili i doktori koji su objašnjavali kako je kod njega to djelovalo. Od logične strane mozga, koja mu kroz život nije dozvoljavala da se posveti desnoj strani mozga, usljed nesreće, pokrenuta je desna strana mozga.

Predivna priča koja je puna činjenica i koja govori da za vas, koji ste logičari i realisti, ipak ima šanse da se okrenete kreativnosti! J

Zagreb, 27.01.2017.