KAKO JE NASTALO NAJPOZNATIJE PECIVO NA SVIJETU „KROASAN“ !?
Svijet je u totalnoj zabludi kad je u pitanju ovo ukusno pecivo, jer samo dobrim marketingom Francuzi su ga uspjeli prisvojit, kao njihovo nacionalno jelo.
Ali, kako je uopće kroasan došao na svijet, kako i na koji način je stvoren? Za tu priču o postanku kroasana, moramo ići daleko u povijest i ne, ne u Francusku već u Austriju, točnije u njen glavni grad Beč i to davno prije,  još dok je evropskim kontinentom vladao strah od osmanlija.
Poznato je da su Turci osvajajući Evropu, malo po malo i to u nekoliko navrata stigli su do samih zidina Beča. I tu počinje priča o kroasanu.
Za vrijeme opsade Beča od strane turaka, jedan pekar je igrao dvostruku igru, danas bi se to nazvalo dvostrukim špijunom. On je naime, odlučio da se turcima dodvori te da na taj način može za svoje sunarodnjake otkrivati Tursko stanje vojske i streljiva.
Nije jedini koji je s njima poslovao jer narod od nečega mora živjeti, ali on je osmislio način kako da im se specijalno dodvori. Osmislio je Kroasan. Sigurno se pitate zašto je to toliko bitno, ali jeste li se ikada zapitali, kakvog je oblika Kroasan i zbog čega je on zavijen na svoja dva dijela.
Vrlo jednostavno, da bi im se dodvorio, već spomenuti pekar je izradio pecivo u obliku polumjeseca, kakav je na Turskoj zastavi, zato i Kroasan ima dan danas oblik Turskog polumjeseca.
Ali tu priči nije kraj. Spomenuti pekar je, odlazeći tamo na sijelo kod Turaka, po prvi put pio kavu.
Kad su Turci poraženi, zahvaljujući dijelom i informacijama koje su dobijali od pekara, pekara su pitali kako da mu se oduže. Nudili su mu svekoliko blago, ali on je tražio da mu se samo daju veliki broj vreća zrna kave, koju su oni ionako stavili za baciti kao smeće, jer Bečani tada nisu poznavali kavu.
 
I tako, uz kroasan, Bečani su uskoro dobili i prvu kavanu u ovome dijelu Evrope…