RODITELJI SU DJETETOVI PRVI NAJBOLJI PRIJATELJI.

KOLIKO LI JE RODITELJA SVJESNO TOGA?

Ne želim ovdje govoriti o zanemarivanju i zlostavljanju djece, jer to je ipak stvar za nekog psihologa, ali vam želim obratiti pažnju na obične, svakodnevne odnose koje možete vidjeti i doživjeti u životu.

Možda obraćam više pažnje na taj odnos između roditelja i djeteta, jer svoje dijete nemam,  pa mi je pažnja često uperena na osjećaje djeteta kad mu se ne obrati pažnja, a vjerujte mi, dijete se zna jako naljutiti kada ga se ignorira.

Vaše dijete vam se svojim rođenjem, u potpunosti i s punim povjerenjem predaje u ruke, vi ga kroz život vodite, učite ga hodati, govoriti. Jeste li svjesni koliko vam mnogo povjerenja vaše dijete daje, da s njim upravljate u njegovom mladom životu.

Dok odgajate svoje dijete koje raste, očekujete i potpunu poslušnost od njega i da vam se svaki put kada ga zovete obavezno javi, da vam odgovori, da vam pokloni punu pažnju kad vi to dragi roditelji želite, jer u protivnom se ljutite na svoje dijete, kažnjavate ga raznim glupostima držeći mu prodike, kako vam se uvijek mora javiti kad ga zovete…I to samo zato, što vi tako želite…

A koliko li ste puta, vi dragi roditelji, prekršili to pravilo zvano povjerenje, kad je u pitanju slušanje i pažnja, prema vašem djetetu???

Koliko ste puta, kad bi vam se vaše dijete obratilo, VAMA kao svome najboljem prijatelju u koje ima neograničeno mnogo povjerenja,  tom istom djetetu za kojeg kažete da ga volite rekli: „ŠUTI DOK STARIJI PRIČAJU“!?

Da dragi roditelji, tu često dolazi do početka opadanja povjerenja vašeg djeteta prema vama. Djeteta koje vam se želi povjeriti, a vi zbog obične isprazne priče s vašim prijateljima ili pak poznanicima, niste u stanju pokazati svome djetetu da, ono vrijedno pravilo koje ste sami postavili (JAVI SE KAD TE ZOVEM), VI kršite svakom drugom prilikom.

Za ljubav je potrebno dvoje, ali i za pravila koje postavljate potrebno je da budete primjer kako ta pravila djeluju.

I onda se čudimo što djeca prestaju u svoje roditelje gledati kao u svoje najbolje prijatelje i počnu se okretati  prema drugim ljudima, koje susreću u vrtićima, školama, na sportu, na ulici…

Da dragi roditelji, ako niste najbolji prijatelj svome djetetu, vaše će dijete jednog dana tražiti svoje najbolje prijatelje baš na ulici…A vi ste ti koje svoje dijete pripremate za život. Ako mu date do znanja da niste zainteresirani za njegove ideje, koje vam non stop želi govoriti, vi ga od malena navikavate da traži nekoga tko će mu odgovoriti na njegovu pažnju.

Kako dijete raste, i njegovi prijatelji koje traži su sve stariji i stariji. To često ne primječujete, ali zajedničke teme vašeg djeteta i njegovih prijatelja jednog dana nisu igračke, već životne ozbiljne stvari . Mnogo puta sam čuo, -:“Roditelji su mu krasni, fini i dobro obrazovani, a on ili ona, zagrezli u drogu, prostituciju…“!

Da, negdje ste pogriješili, jer svako dijete, pa tako i mi koji smo sada odrasli ljudi, imamo iste mogućnosti upoznavati neke druge ljude. Samo što neki upoznaju „neke“ krive ljude koji ih odvedu u pakao…

Zato, slijedeći put kad vam vaše dijete, dok pričate s drugim ljudima, želi nešto reći, dajte mu na znanje da je ono bitnije u vašem životu od bilo kojih drugih ljudi. Dajte na znanju svome djetetu da, kada se međusobno zovete, da se taj zakon ODAZIVANJA odnosi podjednako na oboje…

Zagreb, 21.08.2016.

Ovaj tekst je moje osobno vlasništvo. Ne predstavlja javno mijenje već isključivo moje razmišljanje. Ne dozvoljavam ga da se kopira, prenosi ili dijeli na bilo koji način bez prethodnog pismenog odobrenja.