U IŠČEKIVANJU

Ispričat ću vam jednu od onih, za sve nas, priču koju vrtimo svakoga dana.

Ovu priču živimo svi, a ukratko se odnosi na onu staru izreku: „ONAJ KOME NEDOSTAJEŠ, JAVIT ĆE TI SE“!

Svi mi komuniciramo s ljudima, da pače, život i okolnosti u koje svakodnevno ulazimo ovise nam o međusobnoj komunikaciji.

Kao ljudi, navikli smo da kada nam netko nedostaje, jednostavno ga kontaktiramo. Bar danas imamo toliko raznovrsnih mogućnosti za komunikaciju.

S vremenom, svatko od nas ide sa svojim životom dalje. Životne situacije nas preusmjeravaju te je normalno da, jednoga dana, udaljimo se jedni od drugih. To ni je problem. Ali, problem je kada netko, koga ste vi non stop zvali, navikne na to. Vi ste postali aktivna osoba u tom prijateljstvu, a druga osoba vašom krivnjom, naravno, postaje ona druga strana, pasivan prijatelj.

Na taj način upravo ste pridonijeli da komunikacija, između vas i vaših prijatelja, ovisi isključivo o vama.

I tu dolazi do poznatog scenarija. Ukoliko VI prestanete zvati, vi ćete biti onaj koji se više ne javlja. Vi ćete biti, u tom prijateljstvu, oni koji su čudni te koji su se udaljili i počeli njih ignorirati…

Zamislite, vi ste krivi, jer ste ih tako navikli. Ne samo to, počet će pričati kako im nije jasno zbog čega ih ignorirate, kako oni vama ništa nisu loše napravili, te naravno, kako ne shvaćaju zbog čega bi ste se vi na njih mogli naljutiti. Istina je, oni nisu ništa čudno napravili. Nisu vam se javljali prije, pa se ne javljaju ni sada. Nema tu ništa čudno, za njih, naravno.

Prijateljstva danas traju, čak i ako se sa svojim prijateljima i ne čujete svakog dana.

U ovom slučaju kojeg sam opisao, vi ste taj koji trebate odvagati. Ali morate znati, prijateljstvo se razvija komunikacijom. Pogotovo mislim na ona prijateljstva, u kojima dijelite sve.

Još jedna bitna stvar!

Ako imate prijatelje, kojima vi uvijek dijelite svoja životna iskustva, a oni vama to prestanu raditi, vrijeme je da se zapitate. Je li to obostrano i bezuvjetno prijateljstvo?

Kada vas netko stavi sa strane, odnosno, kada odluči da njegov privatni život više nije za vaše uši, a vi postanete svjesni toga, vrijeme je da prihvatite kako je vaša komunikacija zapela, ali i da sagledate s koje strane je došlo do toga.

Ako je s vaše, ok…Ukoliko vam je i dalje stalo do tih ljudi, krenite u poboljšanje. Ali, ako je s njihove strane…

Ili ćete napraviti razgovor, u kojem će te to riješiti, ili pustite da to jednostavno krene nekim svojim drugim tokom. Nema svrhe biti u kontaktima koji će nam, s vremenom, postati okovi oko vrata te nas gušiti, jer kad je prijateljstvo u pitanju, uvijek imamo neki osjećaj obaveze. Ta obaveza može biti želja za komunikacijom, ali može biti i ono teško UFFF

Zato, na kraju da vam ponovim, dokle ćete vi biti samo ti koji će zvati.

Kad za nekim imate potrebu da komunicirate, vi ćete nazvati…Ali očekujte da i drugi trebaju to uraditi.