MALO O OSJEĆAJIMA

Osjećaji su misteriozni, kao voda koju vadimo iz dubokog bunara.

Nikad ne znamo kako će ta voda izgledati, hoće li biti istog okusa, hladna ili topla.

Uspoređujem dubinu vode u bunaru, čije dno ne vidimo, s dubokim osjećajima koje se nalaze u našoj duši.

Da bismo zavirili duboko u našu dušu, potrebno je osjetiti žeđ za tim, žed za životom. Potrebno je baciti lonac duboko u našu dušu, s ciljem, da osjetimo te čiste osjećaje duboko u nama.

Jer zaranjajući duboko, niti znamo kakva nas voda očekuje, ali ni kakvi osjećaji postoje u nama.

Jesmo li spremni zaroniti tako duboko?

Za mnoge ljude znamo reći kako su bezdušni, misleći pri tom, kako su bez osjećaja prema životu, ljudima, djeci, prijateljima, poslu kojeg obavljaju, a u stvari, oni su samo bezdušni prema samome sebi.

Ako nismo razvili osjećaje ljubavi prema sebi, nismo ni duboko zaronili u taj bunar vode, bunar svoje duše u kojem se čuva čarobno blago koje zovemo osjećaji. To znači da nismo spoznali što znači voljeti sebe, a samim time smo zakočeni u upoznavanju osjećaja najveće vrijednosti, kojeg danas zovemo ljubav.

Samo ljudi koji su upoznali taj osjećaj znaju u kojem obliku on i postoji, a kad smo svjesni da on postoji, tek tada ga možemo i upotrebljavati.

Nešto duboko u svakome od nas postoji. Postojalo je u povijesti i postojat će u budućnosti.

Mnogi naučnici, prilikom početaka istraživanja, samo su naslučivali da nešto neistraženo postoji. Zahvaljujući njihovim otkrićima, nama je danas postalo normalno da imamo struju, telefone, televiziju, internet…

Stoga, samo oni hrabri koji se usude duboko zaroniti u neistraženu dubinu svoje duše, mogu otkriti koliko mnogo osjećaja postoji.

Na žalost, mnogi to nisu i nikada neće uraditi, jer bi za njih to značila velika promjena, s kojom nisu oduševljeni.

Oni koji su oko sebe postavili zid nedodirljivih, nije ništa drugo nego strah za promjenama.

Zato uživajte u svojim osjećajima prema samome sebi i širite taj osjećaj na druge ljude s ljubavlju, jer i oni baš kao i vi, imaju pravo voljeti sebe.

Poštujući ljubav drugih prema sebi samima, pružamo drugima mogućnost da i oni poštuju našu ljubav prema samome sebi.